Rågsiktskakor

Det blir ofta en kladdig deg när rågmjöl används, men i gengäld får du ett riktigt saftigt bröd. Rågsikt är en blandning av 55% vetemjöl och 45% rågmjöl.

 

Du behöver:

50 g jäst

6 dl mjölk, fingervarm

2 tsk salt

½ dl ljus sirap

50 g smör, rumsvarmt

12–14 dl rågsikt

 

Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela den i fyra delar och forma dem till runda bullar. Platta eller kavla ut dem till runda kakor, 18–20 cm i diameter. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett snapsglas. Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 220°C.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. Låt dem svalna på ett galler under en bakduk. 

 

 

KVALITETSMJÖL FRÅN SLÖINGE SEDAN 1569

Berte Qvarn | 311 67 Slöinge | info@berteqvarn.se | +46(0)346 71 52 00 | +46 (0)346 71 52 01