När du nu drar igång med bullbaket kan du räkna med att huset snart fylls av fikasugna grannar.
Du behöver:
14-17 dl kärnvetemjöl
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 tsk salt
2 tsk stött kardemumma (kan uteslutas)
1 ägg
Fyllning:
100g smör
1 dl socker
5 msk kanel
Gör så här:
1. Rör ut jästen med lite av mjölken i en degbunke.
2. Smält fettet, häll i resten av mjölken och värm till fingervarmt.
3. Häll degvätskan över jästen i degbunken och tillsätt socker, salt, ev kardemumma och 14 dl kärnvetemjöl.
4. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig, tillsätt mer mjöl om den blir kladdig. Strö lite mjöl över degen och låt den jäsa 30-40 minuter i bunken.
5. Ta därefter upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Baka ut till fyllda bullar.
6. Dela degen till två rektangla delar och kavla ut dem till rektanglar. Blanda fyllningen och fördela över hela ytan. Rulla ihop och dela varje rulle i 25 bitar. Låt bullarna jäsa 20-40 minuter på bakplåtsklädda eller smorda plåtar.
7.Pensla dem med ägg och strö på pärlsocker eller hackad mandel. Grädda bullarna i 6-10 minuter i 225-250°C.
Tänk på att fyllningen går utmärkt att variera. Prova exempelvis chokladkräm, hackade nötter eller äppelbitar! Du kan också byta ut kärnvetemjölet mot siktat dinkelmjöl om du vill ha en lite nyttigare bulle.