Världsmästar gröt
Du behöver:
1 dl klippt havre
4 1/2 dl vatten
1 krm salt
Gör såhär
Blötlägg klippt havre i en kastrull ca 10-12 timmar kan stå i rumstemperatur över natten
Koka upp den klippta havren i samma vatten, låt havren koka upp ganska kraftigt i ca 5 minuter, sänk sedan värmen och låt gröten puttra i 20 minuter, då har gröten fått en krämig och bra konsistens. Rör om kärleksfullt och ofta. Gröten blir krämigare än vanlig havregrynsgröt gjord på valsade och mer behandlade havregryn. Det blir också lite mer crunch eller tuggmotstånd eftersom den klippta havaren innehåller kärnan. När du är nöjd med konsistensen smaksätter dy din gröt med salt. Tycker du att gröten inte är tillräckligt krämig får du tillsätta ytterligare vatten
Tillbehör:
Blåbärssylt naturella blåbär osötad blåbärssoppa. För att addera med crunch och lite sötma använder jag riven och ugnsbakad mandelmassa. Ringla sedan lite honung på och du har en supergod och supernyttig varm gröt!
Till minne av Per Carlsson, Steninge Kuststation, den flerfaldiga grötvärldsmästaren delar här med sig av världsmästargröt som du enkelt kokar ihop hemma.